Beauvoir in filozofija - Bahovec, Eva D. (Založba Univerze v Ljubljani, 2024)
Simone de Beauvoir je bila že v času svojega življenja ugledna pisateljica, pripadnica pariškega filozofskega življenja in soustanoviteljica vplivne revije Les Temps modernes, v kateri je pred končno knjižno izdajo izhajal tudi njen Drugi spol. Njena slovita knjiga na presečišču filozofije in psihoanalize je pretresla stoletje, a je v filozofiji še vedno neznana in nepripoznana. Knjiga Beauvoir in filozofija je namenjena zapolnitvi vrzeli v zgodovini filozofskih raziskovanj, ki so se oplajala v Lacanovi vrnitvi k Freudu, in veliko filozofinjo umesti na križišče njenih filozofskih poti: s pomočjo Lévi-Straussove strukturalne analize sorodstva postavi pod vprašaj osnovni princip arbitrarnosti in s tem povezano sekundarnost Drugega, s pomočjo Althusserja osvetli pomen aleatoričnosti za materializem Simone de Beauvoir, na ozadju psihoanalize pa razišče moderno žensko dans tous ses états. V sklepnem poglavju knjiga odgovarja na vprašanje, kako s pomočjo Judith Butler in njene Antigone poiskati pot iz krize sorodstva prav v vrnitvi k Beauvoir, ki jo filozofiji nalaga današnji čas.