Nasledstvo držav v mednarodnem pravu: razpad in nasledstvo po Jugoslaviji - Polak Petrič, Ana; Pajnkihar, Grega (2024)
To delo celovito obravnava zapleteno vprašanje nasledstva držav v mednarodnem pravu, pri čemer analizira tako njegov teoretični okvir kot tudi praktično uporabo. Gre za temeljno delo o nasledstvu držav z močnim poudarkom na nasledstvu nekdanje Jugoslavije. Knjiga je tako neprecenljiv vodnik za reševanje nasledstvenih vprašanj, namenjen praktikom, diplomatom in akademikom. »V letu 2024, natančneje 2. junija 2024, zaznamujemo 20 let od uveljavitve Sporazuma o vprašanjih nasledstva. In prav zdaj, ob obletnici, ki zahteva oceno, kako smo reševali odprta nasledstvena vprašanja do zdaj, in premislek o tem, katere nove pristope bi lahko uveljavili v prihodnje, dobivamo na mize to pomembno delo, ki na enem mestu povzema teorijo in raznovrstno prakso urejanja nasledstvene problematike.« (iz uvodnika mag. Mateje Vraničar Erman, visoke predstavnice RS za nasledstvo)