Foucaultova kraljevska pot - Bahovec, Eva (2025)
Foucaultova kraljevska pot med filozofijo, zgodovino in psihoanalizo odpira nov pogled na enega najvplivnejših raziskovalcev filozofije in humanistike današnjega časa, Michela Foucaulta, in se v veliko večji meri kot doslej posveča problemu enotnosti njegovega dela. Tradicionalnemu vpraševanju, ali je Foucault filozof ali zgodovinar, dodaja psihoanalizo kot tretji vidik in privilegirani teritorij za spopad z oblastjo in iskanje možnosti za odpor. Knjiga razgrinja pred nami, kako je treba Foucaulta razumeti na križišču njegovih poti in »obdobij«, kot filozofa, ki od zgodnjih študij vse do pozne zgodovine seksualnosti zajema pravi boj z Marxom, epistemologa, ki piše zgodovino norosti od renesanse do današnjega časa, in nenaklonjenega raziskovalca psihoanalize, ki se v zadnjih dveh letih svojega življenja antitetično približa Lacanu in osvobajajočim razmerjem med govorico, subjektom in resnico, ko v etiki skrbi zase in za druge zarisuje nove prakse svobode. Na osnovi povezovanja raznih ozadij in raziskovanja njihove prepletenosti v sklepnem poglavju knjiga odgovarja na vprašanje, kako je mogoče Foucaultove pojme uporabiti za kritiko sodobnega feminizma in iskanje nadaljevanja z drugimi sredstvi.