Vpliv mehanskih obremenitev na arheološke ostaline v tleh - Leskovar, Tamara (2025)
Načrtovanje ohranjanja arheoloških ostalin in situ zahteva razumevanje, kako se površinske mehanske obremenitve prenašajo skozi arheološke plasti. V ta namen smo izvedli kontroliran laboratorijski poskus za oceno vpliva obremenitev tal s težko mehanizacijo na zakopane ostaline. Umetna »najdišča« smo konstruirali v namenskem jeklenem zabojniku s plastmi peščenega melja in proda. Na različne globine smo namestili nabor arheoloških in modernih predmetov; izbrane predmete smo opremili z uporovnimi merilnimi lističi. Servo-hidravlični bat je izvajal statične in dinamične (vibracijske) obremenitve. Vlažnost in temperatura sta bili spremljani pred, med in po obremenjevanju, tridimenzionalno dokumentiranje plasti in artefaktov ter in situ meritve togosti tal pa so bili izvedeni pred in po obremenitvah.Zbrani podatki zajemajo stiskanje plasti in prerazporeditev vlage, premike predmetov, napetosti in deformacije na z uporovnimi merilnimi lističi opremljenih predmetih ter makroskopsko opazne poškodbe. Rezultati poudarjajo, da (i) zrnavost in vlažnost tal bistveno vplivata na prenos obremenitev, (ii) materialne lastnosti in položaj predmetov določajo tako premike kot poškodbe, (iii) premiki artefaktov znotraj plasti predstavljajo pomemben dejavnik tveganja in (iv) dinamične vibracije so izrazito bolj škodljive kot ekvivalentne statične sile. Pomembno je, da splošni zaščitni sloj ni vedno učinkovit pri zmanjšanju poškodb, kar poudarja, da je treba strategije zaščite prilagoditi lastnostim tal, načinu obremenjevanja in ciljnim materialom.Ugotovitve prispevajo k na dokazih utemeljenemu upravljanju tveganj zgoščanja tal in izboljšujejo odločanje pri ohranjanju arheoloških ostalin in situ, vključno s tem, kdaj in kako omejiti dinamične obremenitve ter kdaj je uporaba zaščitnega sloja smiselna.